Download Template for Joomla Full premium theme.

Deutschland online bookmaker http://artbetting.de/bet365/ 100% Bonus.

Online bookmaker bet365

International report pic

Излезе докладът

„На фокус: здравето и благополучието на юношите"

от международното изследване HBSC на СЗО с данни от 45 държави

 

На 19 май 2020 г. Регионалният офис на СЗО за Европа публикува доклада „На фокус: здравето и благополучието на юношите", представящ резултати от международното сравнително изследване „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – HBSC", проведено през 2017/2018 г. в 45 държави от Европа и Канада. Изследването се провежда на всеки четири години от 1982 г. насам в нарастващ брой страни. В България то се реализира от екип от Институт за изследване на населението и човека – БАН и Научен център „Психология и здраве" и се ръководи от доц. д-р Лидия Василева, ИИНЧ-БАН.

Повече за резултатите от изследването в България и за резултатите в международен сравнителен план можете да научите ТУК.

Двете части на доклада „На фокус: здравето и благополучието на юношите" са достъпни на уеб страницата на Регионалния офис на СЗО за Европа на следните линкове:

том 1: Ключови резултати
www.euro.who.int/en/hbsc-spotlight-vol1

том 2: Ключови данни
www.euro.who.int/en/hbsc-spotlight-vol2

Интервю в БНТ 1, „Сутрешен блок", с ръководителя на изследването за България доц. д-р Лидия Василева
https://www.bnt.bg/bg/a/blgarcheta-prventsi-po-piene-i-pushene-spored-izsledvane

Интервю с доц. д-р Лидия Василева в БНР, предаване „Хоризонт до обед"
https://bnr.bg/post/101279236/30-ot-uchenicite-piat-vseki-den-ili-vednaj-v-sedmicata

Публикация във вестник 24 часа
https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8597709

Публикации в bgonair.bg
https://www.bgonair.bg/a/4-world/193800-szo-vse-poveche-yunoshi-saobshtavat-za-problemi-s-psihichnoto-zdrave
https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/193802-balgarskite-yunoshi-na-parvite-mesta-po-piene-pushene-i-ranen-seks

Публикация в dnes.bg
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/05/19/pak-oglavihme-negativna-klasaciia-decata-ni-piiat-pushat-i-praviat-ranen-seks.450224

СТРЕС И СПРАВЯНЕ С НЕГО В УСЛОВИЯ НА РАЗПРОСТРАНЯВАЩА СЕ ИНФЕКЦИЯ ОТ КОРОНАВИРУС - II етап 

Представяне на резултатите от проф. Антоанета Христова

Резултати може да видите ТУК 

Департамент „Психология" в Институт за изследване на населението и човека – Българската академия на науките (ИИНЧ-БАН) реализира втората вълна от изследването, посветено на реакциите на стрес и начините за справяне с него в условията на разпространяваща се инфекция от коронавирус в България.

Изследването е проведено между 25 април и 2 май 2020 г. сред случайна извадка от 868 изследвани лица. Допълнителен акцент на интерес при втората вълна са социалните промени и влиянието на социалната изолация.

Резултатите показват слабо намаляване на възприетия риск от зараза, както и намаляване на нивата на тревожност, в сравнение с резултатите от предишното изследване, проведено през месец март. Тези резултати могат да се обяснят с адаптацията към ситуацията, с прогресивното информационно развитие на обяснението на мерките и с по-изразеното прилагане на всички стратегии за справяне с преживявания стрес.

Спазването на мерките за безопасност в името на собствената сигурност, както и спазването им за предпазване на другите хора, също намалява с времето. Критичните гласове спрямо мерките на държавата са повлияли върху установения лек спад на подкрепата им.

Най-негативните състояния се откриват отново при активни жени, работещи на пълно работно време от вкъщи, хора в платен отпуск заради извънредната ситуация и по-възрастните хора в градовете.

От гледна точка на социалната ситуация, на болшинството от хората липсва директното общуване. В същото време не се отчита разширяване на социалните запознанства чрез новите технологии. Последиците от икономическата ситуация продължават да бъдат по-притеснителни за повечето изследвани лица.

Изследването продължава с провеждането му с подкрепата и на Международната социологическа асоциация в Швеция, Германия, Португалия, Италия и Китай.

СТРЕС И СПРАВЯНЕ С НЕГО В УСЛОВИЯ НА РАЗПРОСТРАНЯВАЩА СЕ ИНФЕКЦИЯ ОТ КОРОНАВИРУС 

Представяне на резултатите от проф. Антоанета Христова

Резултатите може да видите тук

Департамент „Психология" в Институт за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (ИИНЧ-БАН) представя резултати от проучване на реакциите на стрес и начините за справяне с него в условията на разпространяваща се инфекция от коронавирус в България.

Проучването стартира на 22 март, а представените резултати се базират на данни, събрани сред 1365 мъже и жени от всички възрасти през периода от 22-28 март 2020 г. 

Данните са показателни за това какво е преживяването на непознато кризисно събитие с неизвестна продължителност и последици, каквото е появата и разпространението на COVID-19. Ситуацията, както и предприетите мерки, оказват влияние върху психичното благополучие на всеки човек.

Резултатите сочат за способността на хората да мобилизират целия си капацитет, за да овладеят тревожността си и преживяването на стрес. Подобна мобилизация продължава период от време, след което може да се очаква рязко покачване на стреса и тревожността. Най-засегнати от негативните процеси в момента за активни жени, от столицата, с режим на работа – хоум офис. Данните очертават ясни доказателства за нормално разпределени нива на оптимизъм и нетолерантност към неопределеност, които са основа за избора на стратегии за справяне със стреса. Оптимизмът сочи към способността да се избират ефективни копинги, докато леко завишените нива на нетолерантност към неопределеност – към потребността от перспектива. Хората проявяват тревожност в по-голяма степен по отношение на икономическите последствия, в сравнение с заплахата от зараза с коронавирус.

Данните са валидни за начален период на преживяване на кризата, което предпоставя необходимостта изследването да бъде повторено след период от време.

 

 

Още статии ...